Bebeğinizin Dişleri Çıkmadan Ağız Temizliğine Başlayın

Jan 21, 2014 - 18:27
Oct 7, 2023 - 14:44
 0  58
Bebeğinizin Dişleri Çıkmadan Ağız Temizliğine Başlayın

Dişetlerinin temiz bir tülbent yardımıyla temizlenmesi hem dişetlerine masaj etkisi yaratacağından dişlerin daha kolay çıkmasını hem de dişlerin temiz, bakterisiz bir ortamda sürmelerini sağlayacaktır. Ağız içerisinden uzaklaştırılmayan ve özellikle gece beslenmesi devam eden bebeklerde bu bakteriler gıda artıklarıyla etkileşip asit salgılar ve yeni çıkan dişlerin çürümesine neden olur. Anne, temiz bir gazlı bezi işaret parmağına dolayarak veya eczanelerde satılan yumuşak parmak fırça yardımıyla diş ve dişeti üzerindeki plağı temizleyebilir.

Masaj yapılmalı

Bebeklerde ilk dişlerin çıkma dönemi her anne babanın korkulu rüyası haline gelmektedir. Bebeği rahatlatmanın en güzel yolu temiz bir tülbentin ıslatılarak her beslenme sonrasında bebeğin dişetlerine masaj yapılmasıdır. Bu, hem bebeği rahatlatır hem de dişlerin temiz bir ortamda çıkmasını sağlar.

İlaç kullanılmalı

Diş çıkması yavaş olarak gelişen, çocuğun rahatsızlık hissetmesinin de doğal olduğu bir olaydır. Eczanelerde satılan bazı kremler, yutulmasında herhangi bir sakınca bulunmadığından sürüldüğünde çocuk rahatlıyorsa diş çıkacak bölgeye uygulanabilir. Ancak bu kremlerin dişin çıkmasını sağlayıcı ya da hızlandırıcı herhangi bir etkisi yoktur. Sadece o bölgedeki dişetini yüzeysel olarak uyuşturduğu için bir süreliğine bebeği sakinleştirir.

Korumanın yolları

- Bir yaşından itibaren bebeğinizi biberonla veya anne memesi vererek uyutmayın.
- Bebeğinizi özellikle bir yaşından itibaren düzenli olarak bir pedodontiste (çocuk dişleri uzmanına) götürerek, onu erken dönem çocukluk çağı çürüklerinden koruyun.
- Ara öğünlerde bebeğinizi mümkün olduğunca dişler üzerine yapışıp kalan karbonhidratlı, şekerli yiyecekler yerine lifli besinler, sebze, meyve, kuruyemişle besleyin.
- 3-3,5 yaşına kadar tükürme refleksi tam olarak gelişmediğinden bebeğinizin dişlerini diş macunsuz ya da çocuk diş hekiminin önereceği fluorid içermeyen diş macunları ile fırçalayın. Diş fırçasını küçük başlı ve yumuşak kıllı seçin, ayda bir yenileyin.
- Çocukların el gelişimlerinde fırçalamanın önemi büyüktür. Bir buçuk, iki yaşından itibaren kendi kendine dişlerini fırçalayabilir. Ancak çocukların el yetenekleri dişlerin tüm yüzeylerini etkili olarak fırçalamasında yeterli olamayacağından 6 yaşına kadar diş fırçalamasında aktif olarak rol almalı ve 8 yaşına kadar da diş macunu kullanım miktarını kontrol etmelisiniz.

*Kaynak: aksam.com.tr / Doç. Dr. Şule Çıldır