Diş Hekimi'ne Botox ve Dermal Dolgu Uygulama İzni Verilmedi

Aug 16, 2015 - 14:49
Oct 7, 2023 - 21:17
 0  133
Diş Hekimi'ne Botox ve Dermal Dolgu Uygulama İzni Verilmedi

Medikal Estetik Tıp Derneği tarafından Sağlık Bakanlığı'na diş hekimlerinin Botox, Dermal Dolgu vb. uygulamalarını yapıp yapamayacakları sorularak, görüş istenmişti. Sağlık Bakanlığı konu ile ilgili valiliklere bir görüş yazısı gönderdi.

Sağlık Bakanlığı konu ile ilgili gönderdiği görüş yazısında ilk olarak Türkiye'de hekimlik mesleğini icra edebilmenin şartlarının Tababet ve Şuabatı Sanatlarının Tarzı İcrasına Dair Kanun'uyla belirlendiğini belirtmiştir. İlgili kanunun 1. ve 2. maddelerine göre Türkiye Cumhuriyeti dâhilinde tıbbi uygulamada bulunabilmek için her hangi surette olursa olsun hasta tedavi edebilmek için tıp fakültesinden diploma sahibi olmak ve bu diplomanın Sağlık Bakanlığı tarafından tescil edilmesi gerekmektedir. Tıbbın daha özel bir uzmanlık bilgisi gerektiren alanlarında faaliyet gösterebilmek ve bir tıpta uzmanlık alanında uzman ünvanını kullanabilmek için, Kanun'un 8. maddesine göre, usulüne uygun olarak alınmış bir tıpta uzmanlık belgesinin bulunması zorunluluğu vardır.

Sağlık Bakanlığı Botox işlemi ile ilgili de işlemin Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi ile Deri ve Zührevi Hastalıkları Uzmanları tarafından yapılabileceği belirtilmiştir.

Ayrıca Sağlık Bakanlığı Diş Hekimi ve Uzman Diş Hekimlerinin Görev ve Yetkilerinin de; Sağlık Meslek Mensupları ile Sağlık Hizmetlerinde Çalışan Diğer Meslek Mensuplarının İş ve Göre Tanımlarına Dair Yönetmelik çerçevesinde uygulanması gerektiğini nelirtmiştir.

Sağlık Meslek Mensupları ile Sağlık Hizmetlerinde Çalışan Diğer Meslek Mensuplarının İş ve Göre Tanımlarına Dair Yönetmelik'te Diş tabibi ve uzman diş tabibi;

a) Diş tabipliği ve uzmanlık eğitimi sırasında kazanmış olduğu bilgi, beceri ve tutum çerçevesinde, tıbbi ilke ve yöntemleri uygulayarak birey ve toplumu sağlık sorunlarından, hastalıklardan ve yaralanmalardan koruyucu tedbirleri alır, tanı, tedavi ve rehabilitasyon uygulamaları yapar ve olası komplikasyonların önlenmesi için çalışır. Bu komplikasyonlarda uygun müdahaleyi yapar ve/veya sevk eder.

b) Dişlerin, diş etlerinin ve bunlarla doğrudan bağlantılı olan ağız ve çene dokularının sağlığının korunmasına yönelik önleyici ve koruyucu tabiplik çalışmalarına katılır, bu konuda eğitimler düzenler ve uygular.

c) Dişlerin, diş etlerinin ve bunlarla doğrudan bağlantılı olan ağız ve çene dokularının hastalıklarının ve düzensizliklerinin teşhis ve tedavisinin uzman diş tabibinin müdahelesini gerektirdiği durumlarda hastaları ilgili uzman ve/veya merkeze sevk eder.

ç) Gerekli gördüğü durumlarda, diğer diş tabibi, uzman diş tabibi, tabip, uzman tabip, veya birimden konsültasyon ister. Konsültasyon istenen tabip veya diş tabibi bu isteğe icabet eder.

d) Birlikte çalıştığı diğer sağlık meslek mensupları tarafından gerçekleştirilen tıbbi bakım ve uygulamaları planlar, izler ve denetler.

şeklinde tanımlanmıştır.