"Diş Hekimliği Fakülteleri Plansız Bir Şekilde Açılmamalı"

Sep 14, 2014 - 09:35
Sep 27, 2023 - 23:02
 0  70
"Diş Hekimliği Fakülteleri Plansız Bir Şekilde Açılmamalı"

Sempozyum açılışında konuşan Türk Dişhekimleri Birliği  Genel Başkanı Prof. Dr. Taner YÜCEL, fakültenin bugüne kadar elde ettiği başarıları mucize olarak değerlendirerek,  YYÜ Rektörü Prof. Dr. Peyami BATTAL ile dekan Prof. Dr. Gürcan ESKİTAŞÇIOĞLU’nu tebrik etti.

Sempozyumu, "Dişhekimliğinin kalbi Van`da atıyor" şeklinde niteleyen YÜCEL, Türkiye`de 2008 yılına kadar 20 olan dişhekimliği fakültesi sayısının bugün 60`ın üzerinde olduğuna dikkati çekti.

Fakülte sayısındaki artışın dişhekimliğine zarar verdiğini öne süren YÜCEL, 80 milyonluk nüfusa sahip olan Almanya`da 60 bin dolayında dişhekimi bulunduğunu ve bunların ülkedeki 31 fakülteden mezun olduğunu söyledi.

YÜCEL, Almanya`da dişhekimliği fakültelerinin niteliğinin artırılması için fakültelere yatırım yapıldığını bildirerek, şöyle konuştu:

"Bizde dişhekimliği mesleği, fiziki ve öğretim üyesi açığı konumundayken, bu tür açılımlar ne yazık ki dişhekimliği fakültelerinin eğitimini ve araştırmasını olumsuz etkiliyor. Çünkü üniversite fakültelerinin birinci ve asli görevi eğitim ve araştırmadır. Eğitim ve araştırma temelinde bir eğitim verilmesi lazım. Bu fakülte, bir taraftan deprem gibi koşulları atlatırken, diğer taraftan böyle bir durumda dahi eğitime ve araştırmaya yatırım yapan, en son teknolojiyi kullanan bir fakülte. Bence örnek olması gereken bir fakülte. Çünkü duyuyoruz ki birçok dişhekimliği fakültesi ne yazık ki ağız ve diş sağlığı merkezi niteliğinde çalışıyor. Poliklinik hizmeti, fakültelerin asli görevi değildir. Fakülteler, asli görevi olmayan bir durumda hasta bakmak ve para kazanmak zorunda bırakılıyor. Bu fakültelerin eğitimini ve verdiği mezunların niteliğini değersizleştiriliyor. Dişhekimliği fakültelerinin bu kadar şiddetli ve plansız bir şekilde açılması, diş hekimlerinin ağız doktoru olması hedefinin oluşturulmasını ne yazık ki olumsuz etkiliyor."

TDB`nin, dişhekimliği mesleğini Dünya Dişhekimliği Federasyonu`nun ortaya koyduğu 2020 vizyonundaki gibi "dişhekimlerinin ağız doktoru olması"hedefi taşıdığına değinen YÜCEL, bu nedenle İstanbul`da deklarasyon imzaladıklarını hatırlattı.

Sağlık Bakanlığı öncülüğünde bir araya gelerek dişhekimliğinin önündeki sorunları çözmek durumunda olduklarına işaret eden YÜCEL, dekan ve öğretim üyelerini nitelikli mezunlar vermek için çaba göstermeye davet etti.