Dişhekimi Merve Şekerci Diş Hekimliğinde 3 Boyutlu Dönemi Anlattı

Nov 2, 2015 - 16:19
Sep 24, 2023 - 11:36
 0  78
Dişhekimi Merve Şekerci Diş Hekimliğinde 3 Boyutlu Dönemi Anlattı

Dt. Şekerci 3 boyutlu dönem sayesinde bilgisayar destekli tarama, tasarım ve üretim yapma imkânı veren dijital diş hekimliği'ne geçildiğini belirtti. Böylece madde kaybı yaşanan dişlere uygulanacak olan kaplama ve porselen dolgu aynı seans içerisinde hastaya teslim edilebildiğini, böylelikle de uzun süren diş hekimi randevu süreçlerinin sona erdiğini belirtti. Ayrıca Dt. Şekerci şöyle konuştu: "Kliniklerdeki bilgisayar destekli tasarım ve üretim cihazlarıyla; bir kısmı kırılan, çürüyen, geniş dolgulu ya da madde kaybı olan dişlere uygulanan kaplama ve dolgu tedavisi dakikalar içerisinde gerçekleşiyor. Özellikle tedaviye uzun zaman ayıramayacak koşullara sahip hastalar için büyük kolaylık anlamına gelen cihaz sayesinde laboratuvar süreci ortadan kaldırılarak zamandan tasarruf sağlanılıyor.”

A DAN Z YE DİGİTAL DÖNEM İLE YENİ NESİL DİŞ HEKİMLİĞİ

Dt. Merve Şekerci yapmış olduğu açıklamada “Öncelikle ağız içinin optik okuyucu cihaz ile bilgisayar ortamına 3 boyutlu olarak aktarılmasıyla süreç başlamaktadır. Yapılacak protezlerin bilgisayar ortamında en ince ayrıntısına kadar milimetrik tasarımıyla devam etmektedir. Kullanılan cihazda diş, diş eti ve çevre dokular tamamen birbirinden ayrı renklerde tarandığı için diğer yöntemlerde karşılaşılan uyum sorunları bu cihazlarda sıfıra indirilmektedir. Dişhekiminin 3 boyutlu görüntü üzerinde yapmış olduğu milimetrik tasarımı sayesinde kuron protezleri, inley-onley (seramik dolgular), köprü protezleri, lamina ve implant üstü protezler klinik içerisindeki özel cihaz ile üretilmektedir."

HATAYI SIFIRA İNDİREN CİHAZ

Dt. Şekerci digital tasarım ve üretimin en önemli özelliklerinden birinin tüm hesaplamaların ve tasarımın sürekli bilgisayar tarafından denetim altında tutulması olduğunu belirtti ve şöyle devam etti; "Böylelikle daha önceden yapılan elle üretim sırasında, gözden kaçan hataların CAD-CAM cihazlarında daha üretime başlamadan uyarı vererek hataların ortadan kalkmasını sağlamaktadır”.

Dt. Merve Şekerci

07 Eylül 1992 yılında Diyarbakır’da doğdu. İlköğretimi Diyarbakır’da tamamladıktan sonra, 2006 yılında Ayrancı Anadolu Lisesi’ni kazanarak Ankara’ya yerleşti. 2010 yılında Yakın Doğu Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesini kazandı. 2010-2015 yılları arasında Yakın Doğu Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi’nde eğitim gördü. Şimdi aktif olarak diş hekimliği mesleğine devam etmektedir. Ayrıca sitemizin Genel Yayın Yönetmeni'dir.