Dişhekimlerini Gelecekte Bekleyen Sorun: "İşsizlik"

Nov 24, 2014 - 16:41
Oct 7, 2023 - 13:20
 0  90
Dişhekimlerini Gelecekte Bekleyen Sorun: "İşsizlik"

Bu kadar çok diş hekimliği fakültelerinin açılmasının sonucunda buralardan mezun olan öğrencilerin ilerde işsizlikle karşı karşıya kalacağını ifade eden Bolu Diş Hekimleri Odası Başkanı Diş Hekimi Rahime Dedeoğlu; " Türkiye de halkın diş hekimine gitmesi konusunda bilinçlendirme çalışması yapılmadan bu kadar çok Diş Hekimi fakültesi açarsanız ileri de buradan mezun olan Diş hekimleri ya işsiz kalacak ya da çok cüzi fiyatlarda çalışmaya mecbur kalacaktır" dedi.

Türkiye de 10 yıl önce yapılan bir araştırmaya insanların Diş Hekimlerine gitme oranı 2 senede 1 iken bu kadar çok diş hekimi Fakültesinin açılmasının mantığını anlamakta güç çektiklerini belirten Dedeoğlu; " Türkiye de artık benim diş hekimi olduğum yıllarda ki gibi bir profil yok. Ben 9 tane diş hekimliği fakültesi olan bir Türkiye'de kontenjanları yetmiş seksenler de olan bir yıllık öğrenci alımının olduğu bir fakülte de daha iyi bir eğitim diyebileceğimiz, daha nitelikli diş hekiminin yetiştiği bir dönemden geliyorum. Ama tabi 57 fakülte olarak düşündüğünüz de teorik olarak buralar da görev alacak akademik personel, doktora yapan mezuniyetin üstüne eğitim alacak insanları eğitecek ciddi bir hoca desteğine ihtiyaç var dolayısıyla da bu alan da ciddi bir sıkıntı oluyor. Çünkü fakülteler o kadar hızlı açılıyor ki daha bir fakülte resmiyetini kazanmadan peşinden bir senato kararı daha alındığını görüyoruz. Türkiye de bundan 10 sene önce yapılan bir araştırma da diş hekimlerine insanların gitme sıklığı iki sene birdir. Siz önce halkın daha çok diş hekimleri hizmetini kullanması için  bilinçlendirilmesini bir tarafa bırakıp habire diş hekimi yetiştirirseniz bir sürü işsiz diş hekimi, bir sürü diş problemi orada kronik diş hekimine gitme alışkanlığı olmadığı için birikirken bir yandan da çok ciddi dengesizlikler oluşuyor. Bu sefer çok cüzi ücretlere çalışmak zorunda kalan hekimler oluyor. Çünkü siz çalışmazsanız bir başkası çalışıyor. Tabi her şey maddi getiri değil ama hekimlerin güzel hizmet suna bilmesi için hak ettiği maaşı ve hayat standardını yakalaması gerekiyor" dedi.

 

"NE KADAR BÜYÜK SIKINTILAR GETİRECEĞİNİN FAKINDAYIZ"

Türkiye'de hızla açılan bu fakültelerin topluma ne kadar büyük sıkıntılar getirebileceğinin farkında olduklarını söyleyen Dedeoğlu; " Bu kadar hızlı açılan fakültelerin ne kadar büyük sıkıntılar getireceğin fakındayız. Çünkü diş hekimliği de ne kadar nitelik hekim yetiştirirseniz o kadar hizmet noktasında hastasını memnun eden, ülkesinin ağız sağlığına ve kaynak israfını engelleyecek bir sürü katkılar getirir. Toplumun daha iyi sağlık göstergelerine ulaşması için çok ciddi görevler var. Ama iyi yetişmemiş diş hekimi, yetiştirilememiş diş hekimi daha da başınıza dertler açabilecek bir konuma gelebilir" diye söyledi.

 

"HÜKÜMET ÇOK CİDDİ BİR BASKI UYGULADI"

Türkiye de hükümet tarafından doktorların muayenelerini kapatması noktasında çok ciddi baskılar uyguladığını bu baskılar sonucunda bir çok doktorun muayenesini kapattığını anlatan Dedeoğlu; " doktor muayenelerinin kapatılması için hükümet çok ciddi bir baskı uyguladı. işte çıkardığı bütün yasalar Danıştay'dan geri döndü, hep doktorların muayene açabilmesi için alt makam bu kararı verdi üst makam yapamazsın dedi hep geri döndü. Ama bu sırada bir psikolojik savaş daha çok sürdüğü için bir sürü diş hekimi muayenesini kapatıp tek yerde çalışma kararı verdi. Biz bunu prensip olarak destekliyoruz tabi ki diş hekimleri birliği olarak çünkü diş hekimi bir yerde çalışmalıdır, bütün enerjisini, bütün ilgisini bilgisini bir yere vermelidir. Bende önceden iki yerde çalışan biriydim hem kamu da hem muayene de çalışıyordum. Bunun zorluklarını çok iyi bilen bir insanım ama bu şu demek değil tabi ki insanların siz bir hakkını elinden alamazsınız" diye anlattı.

 

"DİŞ HEKİMLERİ SAÇMA MADDELERLE KARŞI KARŞIYA"

Diş Hekimleri yönetmeliğinin değiştiğinden ve Diş hekimlerinin değişen bu yönetmelikle abuk sabuk maddelerle karşı karşıya bırakıldığını ifade eden Dedeoğlu; " Şimdi hekimlerle ilgili yönetmelikler değişti, muayene açma şartları değişti içinde gerçekten çok ilginç anlamakta zorluk çektiğimiz yeni maddeler konarak kenardan seyrettik bunu gerekli müdahaleyi de yapsak bile. Öncelikle tıp doktorlarının muayene işletme yönetmeliğiyle, Diş hekimlerinin yönetmeliği ayrıdır. Diş hekimlerinin ayaktan diş tedavi hizmeti sunulan kurum ve kuruluşlara yönelik bir yönetmeliktir. O nedenle doktorlarla uğraşılırken biz bunu fark ettik biliyorduk bunun bir gün bize de döneceğini. Tıp Doktorları için ne kadar bize komik gelen şeyler varsa bizim de taslağımızın içine yerleştirilmiş durumdadır. Yönetmelik ilgili incelediğim kadarıyla şunları söyleyebilirim, giriş katı bile olsa diş hekiminin muayene açabilmesi için asansör olma zorunluluğu getiriyor. Bunun sebebini düşündüğünüz zaman içeri de bulunan hastanın genel sağlık durumu bozulduğu zaman sağlık ekipleri buraya çabuk ulaşabilsin ve hastasını çok çabuk hastaneye yetiştirebilsin gibi bir mantık çıkıyor. Ama şimdi Türkiye'nin her yerinde 112 ekipleri çok iyi çalışıyor işte hastayı 18 kattan aşağı küçük daracık merdivenlerinden sağ salim indirebiliyor diye o zaman sen öncelikle hastalara ulaşılmasıyla ilgili böyle bir kural koyacaksan Türkiye'deki bütün imar yasasında merdiven, asansör gibi önce onları düzenlersin böylece  bir Diş Hekimini de Asansörü olan bir bina bulmaya zorlamazsın. Sonra diyor ki Diş hekimi muayene açarken depreme dayanıklılık belgesi olması gerekiyor diyor. Ayrıca bir de iskan raporu istiyor. İskan raporunu almak zaten şu an da Türkiye'nin her yerinde çözülememiş bir şeydir. Bir diş hekimi böyle abuk sabuk kurallarla karşı karşıya bırakmak gerçekten çok komik" diye ifade etti.  

 

"EN BÜYÜK TEHLİKE YENİ GELECEK TORBA YASA'DA"

Son olarak asıl en büyük tehlikenin Meclis de görüşülmeyi bekleyen yeni torba yasanın için de bulunan Poliklinik ve toplu çalışma birimleri açılırken meslek dışından olan insanların da ortak olabilmesine izin veren yasa olduğunu söyleyen Dedeoğlu; " asıl en büyük tehlikeli olan ve beni öfkelendiren şey, Poliklinik açarken, toplu çalışma birimleri açarken meslek dışı insanların da ortaklığına izin veren bir yasa değişikliği öneriyor bu yeni gelecek torba yasa da. Bu sermayeyi bizim mesleğimize açmak diye görüyorum. Gerçekten iş adamlarının birilerinin patron olması parası var diye sağlık sektöründen bu parayı değerlendireyim yatırım amaçlı bir klinik açıyım ortak olayım demesidir. Sağlık, eğitim, güvenlik gibi konular önce kar etmek mantığıyla yapıldığı zaman bu gidiş asla iyi bir yere gitmez. Çünkü diyor ki yüz de 49'a kadar pay verebilirsiniz o kişi ye bu yetki sadece meslek erbaplarına veriliyordu. Eğer bu yetkiyi meslek dışı birine verirseniz Hekimlerin başına neler gelebileceği söyleyeyim, Hekimin hastaya koyacağı teşhis, uygulayacağı tedaviye, çalışma şartları ve kullanacağı malzemeye kadar karışması anlamına gelecek. Bu durumda hekim hem işini düzgün yapmayacak, hem de  insan sağlığına kötü yönde etkisi olacaktır" diye belirtti. 

*Kaynak: Olay