Koronavirüs: İtalya'da 'bir numaralı hasta' bir ay sonra taburcu edildi, 'Nefes alabilmek dünyanın en güzel şeyi' dedi

Ahmet HAKAN · 25 Mart 2020· 114 görüntülenme
Koronavirüs: İtalya'da 'bir numaralı hasta' bir ay sonra taburcu edildi, 'Nefes alabilmek dünyanın en güzel şeyi' dedi

Övgü Pınar

Şu ana kadar 6 bini alan can kaybıyla dünyada en fazla koronavirüs ölümünün kayıtlara geçtiği ülke olan İtalya'nın "bir numaralı hastası", yaklaşık bir ay sonra hastaneden taburcu edildi. 38 yaşındaki "Mattia" isimli ilk hasta, bir ses kaydıyla insanlara evlerinden çıkmamaları çağrısı yaptı.

İtalya'da salgından en ağır etkilenen bölge olan Lombardia'da yaşayan Mattia'nın ses kaydı, Lombardia bölge yönetimi tarafından yayımlandı. Mattia şunları söyledi:

"Bana 18 gün yoğun bakımda kaldığımı söylediler. Sonra ise bulaşıcı hastalıklar bölümünde tedavi edildim ve burada gerçek dünyayla ilk teması kurmaya başladım. Dünyanın en basit ama en güzel şeyini yapabilmeye, nefes alabilmeye başladım."

"İnsanlar benim yaşadıklarımdan, evde kalmanın temel önemde olduğunu öğrenmeli" diyen Mattia, şöyle devam etti:

"Ben çok şanslıydım çünkü tedavi görebildim. Ama şimdi hastalanırsanız sizi tedavi edecek doktor, personel ya da teçhizat bulamayabilirsiniz."

Özel hayatın korunması ilkesi gereği soyismi açıklanmayan Mattia, şimdi tek isteğinin yakında doğmasını beklediği bebeğinin dünyaya geldiğini görmek olduğunu söyledi.

'Süper bulaştırıcı'

İtalya'da koronavirüs ilk kez Ocak sonunda Roma'da, Çinli bir turist çiftte görülmüştü. Ocak sonundan 20 Şubat'a kadar ise virüsün ülkede yayıldığını gösteren bir bulgu ortaya çıkmamıştı.

Lombardia bölgesindeki Lodi kentine bağlı Codogno kasabasında yaşayan Mattia ise ülkede Çin ile bağlantısı keşfedilemeyen ilk vakaydı.

İlk başlarda Mattia'ya virüsü, Çin'den dönen bir arkadaşının bulaştırdığı tahmin ediliyordu ancak yapılan testlerde bu arkadaşında virüs bulunamadı.

Aktif bir sosyal hayatı olmasının da etkisiyle virüsü çok sayıda kişiye bulaştırdığı belirtilen Mattia bu nedenle "süper bulaştırıcı" olarak anılıyor. Mattia'nın virüsü çok sayıda kişiye yaymasında en önemli etkenlerden biri de, gittiği hastanede koronavirüs testi yapılmakta gecikilmesi oldu.

Mattia ilk olarak 18 Şubat'ta grip belirtileriyle Codogno'da acil servise gitti. Burada kendisine koronavirüs testi yapılmadı. Mattia da doktorların hastaneye yatırılarak tedavi olması teklifini reddetti ve evine döndü.

19 Şubat akşamı ise durumu ağırlaşmış halde hastaneye döndü. 20 Şubat'ta yoğun bakıma alınan Mattia'ya bu tarihte yapılan koronavirüs testi, pozitif olduğunu gösterdi.

Mattia'nın başvurduğu hastanede çalışan doktor ve hemşirelere de virüsün bulaştığı belirlendi.

Mattia'nın babası da daha sonra koronavirüs nedeniyle hayatını kaybetti.

Mattia'nın hamile eşine de virüsün bulaştığı tespit edildi, birkaç gün hastanede tedavi gören karısı daha sonra taburcu edildi.

İtalya'da belirlenen ilk yerel vaka olan Mattia'nın koronavirüsü nasıl kaptığı ise tespit edilemedi ve ülkedeki "sıfır numaralı hasta"nın kim olduğu bulunamadı.

Uzmanlar, virüsün aslında tespit edilmeden haftalar önce ülkeye girmiş olabileceğini ve Mattia'nın aslında "bir numaralı hasta" değil "200 numaralı hasta" bile olabileceğini söylüyor.

BBC
  • BİLMENİZ GEREKENLER - Koronavirüs nedir?
  • TÜRKİYE'DE SON DURUM - Hangi önlemler alındı?
  • HÜKÜMET TAVSİYESİ NE? - Sağlık Bakanlığı'nın koronavirüsten korunma tavsiyeleri
  • COVID-19 VE GERÇEKLER - Koronavirüs hakkında inanmamanız gereken hurafeler
  • SİZ NE YAPABİLİRSİNİZ? - Koronavirüsten nasıl korunursunuz?
  • KORONAVİRÜS HARİTASI - Salgında son durum ne?
  • PANDEMİ NEDİR? - Pandemi nedir, ülkeleri nasıl etkiler?

Paylaş:

İlgili Haberler

İsrail ordusu açıkladı: Batı Şeria'da Hamas komutanı öldürüldü
Dünya Gündemi

İsrail ordusu açıkladı: Batı Şeria'da Hamas komutanı öldürüldü

İsrail ordusu, Batı Şeria'da devam eden geniş kapsamlı operasyon sırasında bir komutan da dahil olmak üzere üç Hamas mensubunun öldürüldüğünü duyurdu. Hamas'ın silahlı kanadı El-Kassam Tugayları, yaptıkları açıklamada grubun üç üyesinin öldürüldüğünü doğruladı.İsrail ordusu, işgal altındaki Batı Şeria'da üçüncü gününe giren saldırılarında, bir komutan da dahil olmak üzere üç Hamas mensubunun öldürüldüğünü duyurdu. İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF), cuma günü yaptığı açıklamada, Cenin kentinde Hamas lideri olarak tanımladığı Vissam Khazem'in, "bölgedeki bir araçta" tespit edilmesinin ardından çıkan çatışmada öldürüldüğünü söyledi. Ordu, araçta silah ve para bulduğunu aktardı. İsrail ordusuna göre araçtan kaçmaya çalışan iki Hamas üyesi daha öldürüldü. Ordu, öldürülen her iki kişinin de Hamas üyesi olduğunu ve "Khazem komutası altında faaliyet gösterdiklerini ve İsrail'e yönelik saldırılarda yer aldıklarını" açıkladı.19 FİLİSTİNLİ ÖLDÜRÜLDÜHamas'ın silahlı kanadı El-Kassam Tugayları bir açıklamada üç adamın ölümünü kabul etti ve Khazem'in Cenin'deki liderlerinden biri olduğunu doğruladı. Filistin Sağlık Bakanlığı ve Filistinli gruplara göre, İsrail'in Batı Şeria'da Cenin, Tubas ve Tulkarim kentlerini de kapsayan askeri operasyonu sırasında 19 Filistinli öldürüldü.

31 Ağustos 2024

İsrail ordusu açıkladı: Batı Şeria'da Hamas komutanı öldürüldü
Covid aşısından şüphe duyanların sayısı artıyor
Dünya Gündemi

Covid aşısından şüphe duyanların sayısı artıyor

ABD'de yapılan yeni bir ankete göre Covid aşısı hakkında yanlış bilgiler yayılmaya devam ediyor. Son anket sonuçları, aşıların binlerce ölüme neden olduğuna dair yanlış inancın geçmiş anketlere kıyasla arttığını ortaya koydu. Bu yıl yapılan anket, genel anlamda aşılara güvenin azaldığını Covid aşısınınsa en az güvenilen aşı olduğunu gösteriyor.Yaklaşık bin 500 yetişkinin katıldığı ulusal bir ankete göre, Amerikalılar arasında Covid aşısıyla ilgili yanlış bilgiler yayılıyor. Pensilvanya Üniversitesi Annenberg Kamu Politikaları Merkezi, aşıların binlerce ölüme neden olduğuna dair yanlış inancın, 2021'de yapılan anketten bu yana yüzde 6 arttığını ortaya çıkardı. Son anket, ABD'de Covid vakalarının yükseldiği yaz ortasında yapıldı. Son haftalarda enfeksiyonlar azalsa da sağlık yetkilileri, sonbahara girerken ve daha fazla insan kapalı alanlarda bir araya gelecekken yeni bir dalgaya hazırlanıyor. Anket sonuçları, ABD Gıda ve İlaç Dairesi'nin yeni Covid aşılarını onayladığını duyurmasından yalnızca bir hafta önce yayınlandı.KOMPLO TEORİLERİ YÜKSELİŞTE Anket, aşı yaptırarak korunmaktansa virüs bulaşmasının daha güvenli olduğu yönündeki yanlış inancın, bir yılda yüzde 12 arttığını ortaya çıkardı. Aşı olmanın DNA'yı değiştirdiğine inananlarsa yüzde 7 arttı. Bu yıl yapılan anket, genel anlamda aşılara güvenin azaldığını Covid aşısınınsa en az güvenilen aşı olduğunu gösteriyor. Ağustos 2023'teki en güncel veriler, ankete katılanların yüzde 66'sının, Covid aşısının faydalarının olası risklerden daha fazla olduğuna inandığına işaret ediyordu.

31 Ağustos 2024

Covid aşısından şüphe duyanların sayısı artıyor
Aliyev: Ermenistan kalıcı barışın sağlanmasıyla ilgilenmiyor
Dünya Gündemi

Aliyev: Ermenistan kalıcı barışın sağlanmasıyla ilgilenmiyor

Türkiye-Azerbaycan Parlamentolar Arası Dostluk Grubu Başkanı Şamil Ayrım başkanlığındaki TBMM heyetini kabul eden Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, “Ermenistan’ın barış anlaşmasıyla ve bölgede kalıcı barışın sağlanmasıyla ilgilenmediği görülüyor” dedi.Azerbaycan’da 1 Eylül’le gerçekleştirilecek Milli Meclis seçimlerini takip etmek için Azerbaycan’ın başkenti Bakü’ye giden Türkiye-Azerbaycan Parlamentolar Arası Dostluk Grubu Başkanı Şamil Ayrım ve beraberindeki TBMM heyeti Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile bir araya geldi. Görüşmede iki ülke arasındaki iş birliği ve iklim gibi konuların yanı sıra bölgesel meseleler de alındı.Azerbaycan ve Türkiye Cumhurbaşkanlarının kardeşliği ve dostluğunun, ülkelerimiz arasındaki ilişkilerin yol haritasını belirlediğini vurgulayan Ayrım, Azerbaycan'ın gelişiminin ve elde ettiği başarıların Türkiye'de büyük gurur kaynağı olduğunu ve ülkenin Kafkasya'nın parlayan yıldızı olduğunu vurguladı.Azerbaycan'ın uluslararası ilişkilerde artan rolüne değinen Ayrım, bir dizi uluslararası kuruluşlarda, özellikle Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi'nde (AKPM) Azerbaycan’a karşı haksızlık yapıldığını belirtti.Bölgede kalıcı barışın sağlanması yönünde Azerbaycan'ın attığı adımları desteklediklerini ifade eden Ayrım, Azerbaycan’da yapılacak Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Konferansı COP29’a hazırlık çalışmalarının mükemmel bir şekilde yürütüldüğünü vurguladı. AZERBAYCAN KALICI BARIŞ İSTİYORAzerbaycan'ın bölgede kalıcı barışın sağlanmasının desteklediğini belirten Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, “Bunun için daha önce de defalarca belirtildiği gibi Ermenistan Anayasası'nda Azerbaycan'a yönelik toprak iddialarının ortadan kaldırılması ve Anayasanın değiştirilmesi gerekiyor. Geçmişte kalan AGİT'in Minsk grubunun ve ona bağlı kuruluşların tamamen kapatılması gerekiyor” dedi."ERMENİSTAN BATI'DAN SİLAH ALIYOR" Ermenistan'ın Minsk Grubu'nun feshedilmemesi konusundaki tutumunun anlaşılır olmadığını vurgulayan Aliyev, “Çatışmalar geçmişte kaldıysa ve Ermenistan başbakanı Azerbaycan'ın toprak bütünlüğünü desteklediğini söylüyorsa, o zaman geçmişte kalan Minsk Grubu’nu korumaya ne gerek var? Ermenistan’ın barış anlaşmasıyla ve bölgede kalıcı barışın sağlanmasıyla ilgilenmediği görülüyor. Ermenistan kasıtlı olarak süreyi uzatıyor. Ayrıca Fransa'dan, Batılı ülkelerden ve diğer ülkelerden yeni silahlar satın alıyor ve kendi topraklarında başka ülkelerle askeri tatbikatlar yapıyor” diye konuştu. Azerbaycan karşıtı güçlerin, Batılı bazı kurumlarda Azerbaycan’a yönelik haksız ve adaletsiz tutum sergilediğini belirten Aliyev, “Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi'nde bize karşı sergilenen tutum, toprak bütünlüğümüzün ve egemenliğimizin sağlanmasıyla doğrudan ilgilidir” dedi. AZERBAYCAN KKTC'Yİ DESTEKLİYORAzerbaycan'ın Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ni sürekli desteklediğini belirten Aliyev, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin Şuşa'da düzenlenen Türk Devletleri Teşkilatı'nın gayriresmi zirve toplantısına katılmasının önemine dikkat çekti.

31 Ağustos 2024

Aliyev: Ermenistan kalıcı barışın sağlanmasıyla ilgilenmiyor

Yorumlar

Henüz yorum yok. İlk yorumu siz yazın.

Yorum yaz

Yorumlar yayınlanmadan önce incelenir.