Güçlü Dişler Projesi

Jun 13, 2014 - 20:59
Sep 28, 2023 - 08:30
 0  150
Güçlü Dişler Projesi

Proje kapsamında 120 diş hekimi tarafından 27 bin ilkokul 1. sınıf öğrencisi diş taramasından geçirilerek, takibi yapılacak.

Projeyle ilgili açıklama yapan Mersin Halk Sağlığı Müdürü Dr. Aytekin Kemik, proje ile ağız diş sağlığı bilincinin geliştirilmesi, okul bazlı, toplum katılımlı, yaygınlaştırılmış, sürdürülebilir koruyucu ağız diş sağlığı programı oluşturulması ve çocuklarımızın kalıcı dişlerinin çürümesinin engellenmesinin amaçlandığını ifade ederek, "Koruyucu diş hekimliğinin önemini kavrayarak gerekli önlemleri alan gelişmiş ülkelerde Diş Hekimliği Fakülteleri ihtiyacın azalmasından dolayı kapanmaktadır. Ülkemizde halihazırda Koruyucu Diş Hekimliği uygulamaları yaygınlaştırılmaya çalışılmaktadır.

Proje kapsamında ilimizde Ağız ve Diş Sağlığı Merkezlerinde çalışan 120 diş hekimi tarafından ilimizde bulunan yaklaşık 27 bin ilkokul 1. sınıf öğrencisinin taraması ve takibi gerçekleştirilmektedir. Diş hekimleri okulları 6 ayda bir ziyaret ederek çocukların ağız ve diş muayenelerini yaparak, tespit edilen daimi diş çürüklerini elimine etmek amacı ile Ağız ve Diş Sağlığı Merkezlerinde randevular vererek çocuklarımızın tedavilerini sağlamaktadırlar. Çocuklarda ilk süren kalıcı diş 6 yaş dişi olup, bu yaştaki bir çocuğun ağız bakımını yapma konusunda el becerisi tam gelişmediğinden ilk çürüyen dişde bu olmaktadır. Ülkemizde 6 yaş dişi çürük veya kayıp oranı yüzde 99'un üzerindedir. Bu dişlerin erken tedavisi ortodontik bozukluklarında önüne geçilmesini sağlayacaktır. Bilindiği gibi protezler ve ortodontik tedaviler maliyeti yüksek tedavilerdir. Bu proje ile oluşabilecek ortodontik anomaliklerinde önüne geçmekle kalmayıp, dişin kurtarılması sayesinde protezin erken kullanılması da engellenecektir" dedi.

*Kaynak: ajanskonya.net