İlk Diş Hastanesi Avrupa Yolcusu

Mar 3, 2014 - 21:27
Oct 7, 2023 - 18:24
 0  84
İlk Diş Hastanesi Avrupa Yolcusu

Diş hekimi bir babanın çocuğu olarak büyüyen Murat Özel, tüm ısrarlara rağmen baba mesleğini tercih etmek yerine hastane sahibi olmayı seçti. Türkiye’nin en büyük diş hastanesi Dentistanbul’u aldıktan sonra sağlık sektöründe ilk kez franchise ile büyüyerek yıl sonuna kadar 14 noktaya ulaşmayı hedeflediklerini anlatan Dentistanbul Yönetim Kurulu Başkanı Murat Özel, markayı yurt dışına taşıyacaklarını söyledi. Özel “Avrupa ve Suudi Arabistan’da yatırım düşünüyoruz. Almanya’da kendi kliniklerimizi açacağız. İlk durak Ahen ve Frankfurt. Burada Hollanda ve Belçika’dan gelen hastaya hizmet vereceğiz” dedi. Özel’le hikayesini, hedeflerini ve diş sağlığı sektörünü konuştuk.

-Diş hekimi olamadınız ama diş hastaneniz var... Hikayenizi anlatır mısınız?

Babam Samsun’da diş hekimiydi, bir kliniği vardı ve ben de diş hekimlerinin arasında büyüdüm. Babamın olmadığı zamanlarda okuldan kaçarak kliniğe giderdim, orada vakit geçirmek hoşuma giderdi. Çocukluk böyle geçti, sonra askere gittim döndüm. İşi geliştirmeyle ilgili çalışmalar araştırmalar yaptım. Babam benim diş hekimi olmamı isterdi ama ben konunun hep ticaret tarafında oldum. Bir yandan mevcut kliniklerimizin geliştirilmesi için çalışırken, bir yandan da Samsun’da bir diş hastanesi açmak istiyordum. Araştırmalarım sırasında Türkiye’nin özel diş hastanesi olan Dentistanbul’a geldim ve kurucusu Mehmet Ali Özel Bey’le tanıştım. Hastanenin işleyişini, yönetmelikleri, yatırımınn avantaj ve dezavantajlarını anlattı bana. Samsun’a döndüğümde sektörde işinin ehli bir fizik tedavi uzmanı ile birlikte Samsun’da fizik tedavi merkezi açtık. Sonra Kocaeli... İstanbul, Tekirdağ derken zincir olduk.

-Diş hastanesiyle ilgili incelemeler yapmıştınız... Yatırımınız devreye ne zaman girdi?

Sektörü iyi incelemiştim ve hep yapmak istediğim iş diş alanına yatırımdı. Fizik tedavi devam ederken Ataşehir’de ağız ve diş sağlığı merkezi kurarak bu alana ilk adımı atmış oldum. İşler yoğunlaşınca da fizik tedavideki hisselerimin tamamını ortağıma devrederek dişe yöneldim. Arkasından Levent’te bir diş merkezi kurmak üzere oradaki tadilatlara başladık. Oranın hazırlıkları devam ederken fon şirketinde olan Dentistanbul’la görüşmeye başladım. Bir hikayesi, bir temeli olan bir markaya ihtiyacımız vardı. 6 ay sonunda anlaşmaya vardık ve hastaneyi satın aldık. Bir lisanslı hastane ve üç polikliniğe iki ağız ve diş sağlığı merkezini de ilave ederek bir grup olduk ve hepsini Dentistanbul yaptık.

-Franchise ile büyüyen ilk sağlık kuruluşu oldunuz...

Daha da büyümek yayılmak istiyorduk, franchise’la büyümeye karar verdik ve sağlıkta bir ilki gerçekleştirdik. Kozyatağı ve Bakırköy klinikleri franchise olarak devam ediyor. Personel alımına, hatta eğitimine varıncaya kadar Dentistanbul kontrolünde gerçekleşiyor. Bu konuda özellikle Türkiye’nin her yerinden doktorlardan talepler almaya başladık.

-Planlarda başka nereler var?

Temmuza kadar böyle devam edeceğiz. Bu tarihten sonra hızla büyüme kararı aldık. Şu an eksiklerimizi gidereceğiz ve modeli hızla geliştireceğiz. Türkiye’de 3 tane lisanslı diş hastanesi var; Dentistanbul, Bursa’daki Dentatürk ve Eskişehir diş hastanesi bunlar Bursa’daki hastaneyi satın aldık. Şu anda iki lisanslı hastane, iki ağız diş sağlığı merkezi ve üç poliklinik ile devam ediyoruz.

2014 sonuna kadar en az 14 noktada olmayı planlıyoruz. 2015 yılında 40 lokasyonda olalım istiyoruz. Yurt dışında da 3 kendi kliniğimizi açacağız. Yüzde 22 yabancı hastamız var bizim. Azerbaycan ve Erbil’den çok hastamız var. Hastalarımızdan biri hatta yatırım yapmak istediğini söyledi bize. Birlikte yapalım dedi. Onunla ilgili görüşüyoruz.

-Temmuzu bekliyorsunuz, temmuzdan sonra neler olacak?

Avrupa ve Suudi Arabistan yatırım düşünüyoruz, onu faaliyete geçireceğiz. Almanya’da büyümek ve kendi kliniklerimizi açmak isiyoruz. Ortaklık modeliyle Dentistanbul markasıyla klinik işletmeciliği yapacağız. İki satın alma yapacağız orada biri Ahen biri Frankfurt’ta olacak.

Bazı noktalarda da bürolar kuracağız. Hollanda ve Belçika’an gelen hastalara hizmet vermek istiyoruz bu noktadan. Çünkü oralarda Türkiye’ye gelen çok hasta var bir kez geliyorlar ama sonra tekrar gelmek istediklerinde zor oluyor, buradan yola çıkıtık. Hastalardan gelen talep üzerine bu kararı aldık ve oralarda Türk hekimlerle çalışacağız.

Evden çıkamayan hastaların evine gidiyoruz

Evde ağız diş sağlığı birimleri var Avrupa’da. Biz bunu Türkiye’de hayata geçirdik. İstanbul’da bir Avrupa bir de Anadolu yakasında bununla ilgili çalışan iki ekip kurduk. Bu ekipler mevcut hastaların talepleri üzerine, hastalıkları nedeniyle evden çıkamayan hastalara gidiyor. Günde 10 talep alıyoruz bununla ilgili. Mobil diş ünitelerimiz var, hastanın her türlü tedavisini evde uyguluyoruz. Sadece genel anastezi altında yapılması gereken tedaviler için hastaları hastaneye getiriyoruz.

DİŞ TEDAVİSİNDE ENGELLİ HASTAYA KOLAYLIK OLMALI

Normal bir vatandaş artık kimlik numarasıyla istediği hastanye gidip tedavisini olabiliyor ve gerekirse bir fark ödüyor. Engelli vatandaş için bu durum böyle değil. Yüzde 40 ve üzeri engellilerin diş tedavilerinin tamamı devlet tarafından karşılanır diye bir genelge var. Ancak bunun için engelli vatandaş önce kamu ağız ve diş sağlığı merkezine gidip sevk alması gerekiyor. Hastanın tercihine göre orada yaptırabilir ya da dışarıya sevk edilebilir. Ancak bu uygulamada böyle olmuyor. Dışarıya sevk yapmıyor bu merkezler. Bununla ilgili ilgili birimlere şikayette bulunuyoruz hatta Başbakanlığa da yazı yazdım ben. Derneklerle görüşüyoruz ama bir sonuç alamadık şu ana kadar.

1 MİLYONDAN FAZLA HASTAYA HİZMET VERDİK

Kurulduğu gün itibari ile toplam 1 milyon 36 binden fazla hastaya hizmet verdik. Yılda ortalama 20 bin yeni hasta faydalandı. Hastaların birden fazla işlem yaptırdığı dikkate alındığında bir yılda toplam hasta ziyareti sayısı ise ortalama 85 binin üzerinde oldu. 2008’de hastaların tedavi süreçlerinde 120 binin üzerinde işlem gerçekleşti.

Öte yandan Türkiye’de ilk kez bir diş hastanesi uluslararası hastaların tedavilerinde yüksek kaliteli hizmet vermek amacıyla oluşturulan TEMOS ‘Uluslararası Ağız ve Diş Sağlığı Kalite’ belgesini almaya hak kazandık. Türkiye’nin ilk özel diş hastanesi Dentistanbul geçtiğimiz yıl 11.7 milyon dolar seviyesinde ciro yaptı. Bu sektöre yatırım yapmak isteyenlerin ise eğer bir ağız diş sağlığı merkezi açmak istiyorlarsa 1.5 milyon doları gözden çıkarmaları gerekiyor. Daha az şart gereken bir poliklinik için ise 500 bin dolar yatırım yeterli olabiliyor.

*Kaynak: medimagazin.com.tr