"Mesleğimiz Tehlikede!"

Oct 10, 2014 - 19:20
Sep 28, 2023 - 12:16
 0  73
"Mesleğimiz Tehlikede!"

Sağlık Bakanlığı’nın, serbest çalışan dişhekimlerinin çalışma koşullarını belirleyen Ağız ve Diş Sağlığı Hizmeti Sunulan Özel Sağlık Kuruluşları Hakkındaki Yönetmelikte köklü değişiklikleri öngören bir çalışma başlatarak sonuçlandırma aşamasına  geldiği anlaşılmaktadır. Ancak  dişhekimlerinin haklarını koruma yetkisini Anayasa ve Kanun’dan alan Türk Dişhekimleri Birliği ile herhangi bir paylaşıma gerek duymadan çıkartılacak bu Taslak Yönetmelik, içerdiği kurallar itibarıyla dişhekimliğinin sorunlarına çözüm getirmekten çok  uzaktır.

Yönetmeliğin genel değerlendirilmesinde; muayenehaneleri ortadan kaldıran  ve dişhekimliği hizmetlerini  büyük merkezler aracılığıyla verilmesinin; bu merkezlere dişhekimi olmayanların da sermayedar ortak olarak katılabilmesi ve dişhekimlerinin bu büyük merkezlerin çalışanı olmasının tasarlandığı anlaşılmaktadır.

Dişhekimliğinin serbest uygulanmasına ilişkin kuralları içeren  Ağız ve Diş Sağlığı Hizmeti Sunulan Özel Sağlık Kuruluşları Hakkında Yönetmelik, 1999 yılında, Sağlık Bakanlığı ile Türk Dişhekimleri Birliği tarafından birlikte hazırlanmış olup,  zaman zaman kısmi değişiklikler yapılmış olmakla birlikte ana kurallar bugüne kadar korunmuştur.

Söz konusu Yönetmeliğin yeniden düzenlenmesinde yarar olan  bazı hükümleri vardır. Ancak bütünüyle yeni bir düzenleme yapılmasını gerekli kılan ihtiyacın ne olduğunun meslek örgütüyle ve dişhekimi kamuoyu ile paylaşılması gerekir. Ardından, bu ihtiyacın ve çözüm önerilerinin Sağlık Bakanlığı ve Türk Dişhekimleri Birliği arasında tartışılmasıyla, gerekiyorsa yeni düzenlemelerin yapılması, yapılacak düzenlemelerin kalıcı ve ihtiyaca uygun olmasına yardımcı olacaktır.

Mesleğimizin ve meslektaşlarımızın geleceğini yakından ilgilendiren bu Yönetmelik Taslağı’nın içerdiği hükümler, meslek mensuplarını ve meslek odalarını yok sayan Bakanlık anlayışı, 17-18 Eylül 2014 tarihlerinde Ankara’da yapılan Olağanüstü Başkanlar Toplantısında görüşülerek, bir dizi eylem planı kabul edilmiştir. 

İlk olarak Sayın Sağlık Bakanımıza acil görüşme talebimiz iletilmiş ancak henüz cevap alınamamıştır. 

Tüm Odalarımız  24 Eylül 2014  tarihinde eş zamanlı basın açıklamaları yaparak konu hakkında kamuoyunu ve meslektaşlarımızı bilgilendirmişlerdir.

Önümüzdeki hafta dağıtımına başlanacak TDB Dergisinde de konu irdelenmiştir.

Türk Dişhekimleri Birliği olarak aşağıda bulunan iki yazımız  ile Yönetmelik Taslağına ilişkin görüş, değerlendirme ve talebimiz Sağlık Bakanlığı’na gönderilmiştir.

Bundan sonraki gelişmeler de meslektaşlarımız ve kamuoyu ile paylaşılacaktır.

Saygılarımızla,

TÜRK DİŞHEKİMLERİ BİRLİĞİ

 

*Detaylı bilgi için: http://www.tdb.org.tr/tdb/v2/haber_goster.php?id=1854

**Kaynak: TDB