Sağlam Diş "Madalya Getirir"

Apr 8, 2014 - 14:32
Oct 4, 2023 - 05:14
 0  73
Sağlam Diş "Madalya Getirir"

Londra'da düzenlenen Ağız Sağlığı ve Sporda Performans konferansında atletlerin dişlerinin çoğunlukla sorunlu olduğu ve bunun antreman ve yarışlardaki performanslarını etkileyebileceği anlatıldı.

Sporda yarışmaların düzeyi yükseldikçe kazananla kaybeden arasındaki fark çok çok küçülüyor ve bazen çok küçük gelişmeler atleti altın madalyaya götürebiliyor.
British Journal of Sports Medicine adlı spor sağlığı dergisinde yayımlanan bir araştırmaya göre, her beş atletten birinin ağız sağlığının antreman ya da yarış performansını etkilediğini söylüyor.
Konferansta uzmanlar diş ağrısının uyku bozukluğuna yol açtığını, antremanları engellediğini, diş etleri iltihaplanmasının da vücudun tümünü etkileyerek performansa yansıdığını anlattılar.
Ağız sağlığının bütün vücudu etkileyebildiği biliniyor. Britanya'daki ulusal sağlık hizmetleri uzmanları, ağız sağlığının tip 2 diyabet ve kalp hastalıklarıyla da ilişkisi olduğunu açıklamıştı.


Dişhekimine gitmeyi sevmiyorlar
Düzenli olarak iple temizleme, gargara yapma ve doğru teknikle diş fırçalama kuşkusuz haftadan haftaya koşan bir amatörü olimpik bir atlet yapamaz, ama iyi bir atletin performansını etkileyebilir.

Londra Üniversitesi Ağız Sağlığı Uluslararası Merkezi'nin müdürü Profesör Ian Needleman, "Zirvedeki elit atletler arasındaki farkların çok küçük olduğu durumlarda şampiyonluk marjinal kazanımların bir toplamıdır. 2012 yılında Londra'da yaptığımız araştırmada gayet sağlam yapılı ve eğitimli genç atletlerin çok büyük bir kısmının ağız sağlığının kötü olduğunu gördük. Önemli bir kısmı ağız sağlığı sorunlarının, idmanları ve yarışlardaki performanslarını etkilediğini anlattı" diyor.
Şimdi bu bulgular ışığında İngiltere boks milli takımının doktorları, sporcuların ağız sağlığıyla ilgili önlemler almaya çalışıyorlar, ama bir dirençle de karşılaşıyorlar.
17 yıldır İngiltere boks milli takımına danışmanlık yapan doktor Mike Loosemore "Dişhekimine gitmeyi sevmiyorlar. Antreman yapmayı tercih ediyorlar. Fakat dişleri iyileştikçe antremana daha fazla zaman ayırabiliyor ve daha iyi boksörler haline geliyorlar. Bunun kıymetini 2016 Rio olimpiyatlarında altın madalyaları toplarken anlayacaklar" diyor.

*Kaynak: BBC Türkçe