TDB'den, Özel Sağlık Kuruluşlarındaki Uygulamadaki Tereddütler Hakkında Açıklama

Mar 25, 2014 - 15:59
Oct 4, 2023 - 16:53
 0  86
TDB'den, Özel Sağlık Kuruluşlarındaki Uygulamadaki Tereddütler Hakkında Açıklama

Sağlık Bakanlığı, Ağız ve Diş Sağlığı Hizmeti Sunulan Özel Sağlık Kuruluşları Hakkında Yönetmeliğin uygulamasındaki standardın sağlanabilmesine yönelik 07/03/2014 tarih ve 64047795/180 sayılı bir genelge yayınlamıştır.

Genelgede;

  1. Polikliniklerin dişhekimleri tarafından açılması gerektiğinde kuşku olmamakla birlikte çalışan dişhekimlerinin de ortak olmasının zorunluluğu yönündeki çelişkili uygulamalar; çalışan dişhekimlerinin ortak olmalarına gerek olmadığına ilişkin görüşle sonlandırılmıştır.
  2. Muayenehanelerin şirket olarak organize edilemeyeceği; muayenehanelerin ticari işletme olarak kabul edilemeyeceğine ilişkin Yargıtay İçtihadı Birleştirme Kararına dayandırılmıştır. Tıbbi Deontoloji Tüzüğü’nün sağlık kuruluşlarına ticari bir görünüm verilemeyeceği hükmü göz önüne alınmıştır.
  3. Sağlık kuruluşlarında bulunan röntgen cihazlarıyla ilgili olarak sorumlu dişhekimlerinin bu cihazları iyi kullanabildiğine ilişkin 3153 sayılı Yasa’dan kaynaklı belge veya üç ay röntgen uzmanı yanında kurs gördüğünü belirten bir belge ibrazının zorunluluğu açıklanmıştır.
  4. Muayenehanede dişhekiminin kendi hastalarının protezlerini bizzat ya da istihdam ettiği diş protez teknisyeni vasıtasıyla yapabileceği, dişhekimlerinin klinik hastaları dışındakilere protez laboratuvarı hizmeti verebilmelerinin ancak laboratuvar açmak suretiyle olabileceği, bunun da ancak merkez düzeyindeki yerlerde yapılabileceği belirtilmektedir.
  5. Hastaların tedavisinde ameliyathane koşullarının gerekmesi durumunda özel hastane ve merkezlerin ameliyathanelerinin dişhekimleri tarafından kullanılabileceği; ancak hastane/merkez ücretlerinin bizzat hasta tarafından karşılanması gerektiğine yer verilmiştir.

Meslektaşlarımızın dikkatine sunulur.

TÜRK DİŞHEKİMLERİ BİRLİĞİ