'Vampir'de Tek Adres GATA!

Jan 28, 2014 - 19:41
Oct 8, 2023 - 03:57
 0  52
'Vampir'de Tek Adres GATA!

Gülhane Askeri Tıp Akademisi (GATA) “vampir hastalığı” olarak da nitelendirilen “porfiria” konusunda önemli bir adım attı ve Türkiye’deki tek adres oldu. GATA Türkiye’de porfiria hastalıklarının biyokimyasal tanısıyla ayırıcı tanısının yapıldığı tek laboratuvara sahip. 16 yıllık bir hazırlık döneminin ardından kurulan GATA laboratuvarı, 2011’de Avrupa Porfiria Ağı’na da kabul edildi ve akreditasyonu 2012’de tüm dünyaya elektronik ortamdan duyuruldu.

Laboratuvarın, porfiriaların biyokimyasal tanısı yanında, yakın zamanda moleküler tanılarının da (DNA mutasyon analizi) yapılması için çalışmalar sürüyor. Gülhane Porfirin Laboratuvarı, Türkiye’nin “Porfirin Referans Hizmet Laboratuvarı” olarak tanınması için Sağlık Bakanlığı’na da başvuracak.

Porfiria, hastaların hem güneş ışığına olan duyarlılıkları nedeniyle dışarıya geceleri çıkmayı tercih etmesi hem de geçmiş yıllardaki tedavi yöntemlerinde hastalara hayvan kanı içirilmesi nedeniyle “vampir hastalığı” olarak da biliniyor. California Üniversitesi araştırmacılarından Prof. Dr. Wayne Tikkanen’e göre, vampirliğin asıl nedeni porfiria hastalığı.

*Kaynak: medimagazin.com.tr