Vizesiz Ülkeler

Feb 18, 2017 - 14:18
Oct 4, 2023 - 17:44
 0  160
Vizesiz Ülkeler
Deniz Pehlivan'dan "Vizesiz Ülkeler"i okumadan gezi rotası oluşturmayın. Vizesiz ülkeler yani vize almadan gidilen ülkeler hangileri ? Vizesiz gidilen ülkeler kaç tane ? Vizesiz ülkelere gitmek için ne yapmam lazım ? gibi onca soruyu çokça sordunuz. Sabah akşam aldığım maillere, yorumlara ve mesajlara istinaden, ben de yazma gereği duydum. Belki de artık canınıza tak etti ve bir an önce hiç uğraşmadan seyahat etmeye başlamak istiyorsunuz. Madem öyle, ben de size vize almadan gidilecek ülkeleri ve hatta bu vizesiz ülkeler içerisinde, hem ucuz ülkeleri, hem yakın ülkeleri hem de uzak ama çokkk güzel ülkeleri tek tek anlatayım diyorum. O yüzden, başlıyorum anlatmaya. Ama başlamadan önce sana bir websitesinden bahsetmek istiyorum. Bir yere gitmeden önce her daim Dış İşleri Bakanlığı’nın resmi websitesine bir göz gezdirip, gideceğin ülkeye vize var mı yok mu bir bak derim. Görmek için tıklayınız. Şimdi. Şehirler veya ülkeler hakkında, öyle uzun uzun yazmayacağım. Onları zaten vakti zamanı gelince tek tek anlatıyor olacağım. Ama bildiğin gibi, 50’den fazla ülkeyi öyle he deyince yazmak kolay olmuyor. Ben sana tek tek rotaları anlatayım, eğer aklına bir şey takılırsa bana sorarsın. Zaten, inan bana en zor kısım, nereye gideceğine karar vermektir. Gideceğin yere karar verdikten sonrası, çorap söküğü gibi gelir. Anlattığım yöntemleri kullanarak, ucuz ve ekonomik gezme yöntemlerini kavra. Böylece nasıl maliyetleri düşürdüğümü görebilirsin. Neyse. Yine çok uzattım. Haydi gel seninle biraz plan yapalım. Önce yakınlardan başlayalım. Sonra o ballandıra ballandıra anlattığım başka dünyaları hayal edelim. Zaten özet halinde anlattıkça, ne demek istediğimi anlayacaksın. Hazır mısın ? Vizesiz ülkeler seyahat planlarımız başlıyor.

Vizesiz Ülkeler

Şimdi anlatacağım bütün ülkeler, günde 30 ya da 50 dolar gibi  bir rakama mal olabilecek ülkeler olacak. Tabi bu anlatacaklarım, backpack yani sırtçantası mantağı ile gezmeyi sevenler için geçerli olacak. Eğer para sıkıntın yoksa, sadece vizesiz olması avantajını göz önünde bulundurabilirsin. Günlük ister 100 dolar harcarsın ister 200. Parayı geçtim de, görüp yaşaman gereken öyle güzel yerler var ki dostum…

1-Karadağ Gezilecek Yerler

Vizesiz ülkeler denildiği zaman, genelde Balkan ülkeleri akla gelir (Zaten Vizesiz Balkan ülkeleri yazımda anlattım.). İşte, Balkanlar’da bulunan Karadağ, Budva ve Kotor diye 2 tane çok önemli şehre sahip. Budva, Akdeniz sahilinde bulunan, deniz-kum-güneş arayanlar için çok güzel bir rota. Bize hemen 2 saat uçuş mesafesi kadar uzaklıkta. Ancak, direk uçuş yok. Ülkenin başkenti Podgorico’ya uçacak ve oradan otobüslerle Budva’ya ulaşacaksın. Gelmişken de, tarihi şehri olan Kotor’a da mutlaka 1 gününü ayır. Buralar, henüz tam anlamıyla keşfedilmedi. Harika sahilleri ile Budva ve tarihi dokusu ile Kotor çok güzeldir. Gelmişken 3 gün Budva 1 gün kotor yaparsan yeterli olur.
Yurtdışında nasıl ucuza uçak bileti bulduğumu, hangi arama motorlarını kullandığımı “En İyi Uçak Bileti Arama Motorları” yazımda tek tek anlattım. Mutlaka okumanızı tavsiye ederim.
Ülkenin hemen yanıbaşındaki Hırvatistan (Schengen ister), Bosna Hersek, Kosova, Sırbistan veya Arnavutluk’a da uğrayabilirsin. Günde de 40 dolar yeter. Temmuz ve Ağustos en yoğun ve en güzel dönemler. Karadağ otelleri için tıklayınız.

2-Makedonya Gezilecek Yerler

Vizesiz ülkeler arasında sanırım en meşhur ülkelerden birisi de Makedonya. Eğer plan yapıyorsan: Makedonya’nın en büyük şehri ve başkenti Üsküp ilk durağın olsun. Vardar nehri kenarına kurulu olan şehir, hem vizesiz hem ucuz hem de yakın. Ülkenin en meşhur tatil rotalarından birisi olan Ohrid gölü de, mutlaka gidilmesi gereken yerlerden. 3-4 saatlik bir otobüs yolculuğu sonrasında, çok kolay bir şekilde Ohrid’e ulaşalabilirsin. Ohrid gölünün en büyük özelliği, Avrupa’nın en eski gölü olması. O yüzden çok değerli ve huzur dolu bir yer. Akşamları gölün etrafında kurulu mekanlara gidip, biraz eğlenmeyi unutma. Ohrid’de 2 gün kal. Üsküp’te ise 1 gün hadi bilemeden 2 gün yeter. Makedonya’ya kadar gelmişken de, Kosova veya Arnavutluk’a da vizesiz bir şekilde geçebilirsin. Bu arada Makedon yemekleri çok lezzetlidir. Bizim damak tadımıza da yakındır. Günde de 40 dolar yeterli olur. Makedonya otelleri için tıklayınız.

3-Arnavutluk Gezilecek Yerler

Karadağ-Sırbistan ve Makedonya arasında bulunan vizesiz ülkeler listemizin en ucuz ülkelerinden Arnavutluk, tam uğramak için yaratılmış bir ülke. Hani olur ya geçerken uğrayayım dersin. Öyle bir yer. Deniz-kum-güneş için Durres veya Flora güzel bir rota olabilir. Gelmişken en az 2 şer gün kal. Başkent Tiran’a gitme bile. Bu ülkede, günde 30-40 dolara krallar gibi yaşarsın. Haberin olsun. Oldukça ucuz, sakin ve biz sırtçantası ile gezmeyi aşık seyahatseverler için biçilmiş kaftan. Vaktin kalırsa da Karadağ, Kosova, Makedonya veya Yunanistan (Schengen İster) gibi ülkeleri de ziyaret edebilirsin. Arnavutluk otelleri için tıklayınız.

4-Ukrayna Gezilecek Yerler

Ukrayna’da nereye gidilir ? Odessa-Lviv-Kiev şehirlerine gitmiş birisi olarak şunu net bir şekilde ifade edeyim. Bu ülke, çok ama çok ucuzladı. Eskiden bu kadar ucuz değildi. Savaştan sonra ekonomi inanılmaz derecede sarsıldı. O yüzden benim de vizesiz ülkeler arasında favori ülkelerimden birisi Ukrayna’dır. E bu kadar ucuzlamışken, sanırım Ukrayna’ya gitmek için tam vakti. Gitmişken de; her bir şehirde en az 2-3 gün kal. Harika Ukrayna Gece Hayatı‘nı yaşa.
Detaylar için Vizesiz Ukrayna yazılarıma bakabilirsiniz.
Bu ülkede günde 40 dolar çok rahat yeter. Hele Lviv’de var ya, o kadar rahat yaşarsın ki anlatamam ! Aslında anlattım da. Görmek için Lviv Gezi rehberi yazıma bakabilirsiniz. Ukrayna otelleri için tıklayınız.

5-Gürcistan Gezilecek Yerler

Çok ama çok ucuz vizesiz ülkeler rotalardan birisi olan Tiflis’den henüz 3 hafta önce dönmüş birisi olarak şunu söyleyebilirim : Vize almadan gidilen ülkeler arasında hatta bırak pasaportu-vizeyi, kimlikle bile gidebilirsiniz. Oldukça ucuz. 2-3 gün değişiklik olsun diye gidilir.
Vizesiz Gürcistan ile ilgili tüm yazılarıma Gürcistan linkinden bakabilirsiniz.
Özellikle Atlas Global’den gidiş-dönüş 220 TL’ye mal edilebiliyor. Gece hayatı, tarihi sokaklar ve biraz da kafa dinlemek için güzel bir rota. Gitmişken 2-3 gün yeter. Hatta Gürcistan-Tiflis gezi rehberi yazıma bakabilirsiniz. Gürcistan otelleri için tıklayınız.

6-Kıbrıs Gezilecek Yerler

Yavru vatan Kıbrıs, bırakın vizesiz ülkeler listesinde olmasını,  hatta vize almadan gidilen ülkeler arasında. Hatta kimlikle bile gidilebiliyor. Ucuz da. Günde 100-150 TL yeter. Gelmişken Girne ve Gazi Mağusa gezilmeli. Girne’de şöyle Akdeniz manzaralı bir oda da kalınmalı, Gazimağusa sokakları ve sahilleri keşfedilmelidir.

Hatta araba kiralanıp, tüm Kıbrıs baştan aşağıya keşfedilmelidir. Gece hayatına ve kumara düşkünsen de, bir çok Casino emrine amadedir. Gelmişken en az 3 gün kalıp, Akdeniz havasını içine çeke çeke dinlenmeliktir. Kıbrıs otelleri için tıklayınız. Yurtdışında nasıl ekonomik konakladığımı, ucuza otel-hostel ve ev kiraladığımı, “Ekonomik otel arama motorları” yazımda satır satır anlattım. Mutlaka bir göz gezdirmenizi tavsiye ederim.

7-Sırbistan Gezilecek Yerler

Sırbistan’a neden gidilmelidir ? Belgrad diye meşhur bir şehirleri var. Özellikle Belgrad Gece Hayatı sayesinde Belgrad, gece hayatının merkezi olmaya başlamış bir yer. Ama aslında Belgrad bir çok uygarlık tarafından fethedilip, sürekli el değiştirdiği için kıymetli ve tarihi bir yer. 19 yy binaları ve Art Nouveau yapıları izlerini taşıyan tarihi bir şehir. Ayrıca, Tuna ve Sava nehirlerinin kesiştiği noktada yer alan, en az 60 kez Keltler, Romalılar ve Hunlar gibi bir çok toplum tarafından işgal edilip, sürekli huzursuz edilmiş bi yer. O yüzden sokakları, meydanları ve parkları ile görülmesi gereken sevimli bir şehir ve aynı zamanda vizesiz ülkeler içerisinde en cazip olanı. Gelmişken en az 3 gün kalınmalı ve günde 50 dolar gibi bir bütçe yeterli derim. Özellikle Cuma akşamı gidiş Pazar akşamı dönüş şeklinde bilet bulabilme şansın çok yüksek.
Vizesiz Sırbistan hakkında tüm yazılarıma Sırbistan linkinden bakınız.
Erken rezervasyon yaparak 250-300 TL’ye bilet bulunabilir. Sırbistan’a kadar gelmişken, Bosna Hersek, Kosova veya Makedonya’yı da ziyaret edebilirsin. Sırbistan otelleri için tıklayınız.

8-Tayland Gezilecek Yerler

Biraz uzaklara kaçalım. İllahi bu ülkeden bahsetmeyince bir şey eksikmiş gibi geliyor. Kaç yazımda daha överim bilmiyorum. Eğer, uçak bileti işini halletme şansın varsa, ömründe bir kez gör. Phuket, Koh Phangan, Koh Samui, Bangkok ve Chaing Mai gibi önemli yerlerini görmeden, deniz-kum-güneş-gece hayatı-masaj-Tayland yemekleri-Budizm’ e doymadan dönme. Enteresandır Tayland. Gerçi son yıllarda iyice turist akınına uğrayıp, o güzelliğini ve doğallığını kaybetmeye başladı ama yine de insanı büyüleyen güzelliklerini hala korumaya devam ediyor. Ayrıca, ne yazık ki eskisi gibi ucuz değil. O yüzden günde 40-50 doların olsun. Hostellar genelde 10-15 dolar ama eğer ada turları falan yapmak istersen ateş pahası. (Sırt çantası ile gezenlere göre. ) Gelmişken “Şu kadar gün kal.” demem ne kadar doğru olur bilmiyorum ama : Bangkok’da 2-3 gün, Phuket’de 3-4 gün, Koh Samui ve Koh Phangan’da 1 hafta, Pattaya’da 2-3 gün ve Chaing Mai’de ise 2 gün kal derim. Tayland’a kadar gelmişken de; kuzeyde Myanmar (Vize istiyor), doğuda Kamboçya (Kapıda kolay vize alabilirsin.) ve Laos (Vize istiyor,) güneyde ise Malezya (Vizesiz) durağın olabilir. Tayland otelleri için tıklayınız. Son bir söz : vizesiz ülkeler arasında şöyle harika bir ülke söyle diyorsanız cevabım Tayland olacaktır.

9-Filipinler Gezilecek Yerler

Bembeyaz kumların üzerinde uzanmışsın. Hemen ardında tropik ağaçlar. Üzerine un gibi bembeyaz kumlar yapışmış. Onlardan kurtulmaya çalışıyorsun. Önünde turkuaz renginin ne demek olduğunu sana öğretecek olan berrak bir deniz. Günlerden pazartesi. Çokta umrunda ya. Çünkü sen Filipinler’desin… Vay be ne özlemişim… Sanırım bu kış yine bir yerlere kaçmak için plan yapma zamanım gelmiş. İlk önerim. Uçak biletleri pahalanmaya başladı. O yüzden Hongkon’a uç. Genelde gidiş geliş 350 dolar. Hongkong’dan ya başkent Manila’ya ya da adalara uçmayı dene. Böylece daha ucuz olur. Eğer 10 gün gibi bir tatilin varsa ; Manila-Coron-El Nido-Puerto Princesa rotan olsun.
Vizesiz Filipinler hakkında detaylar için Filipinler yazılarıma bakınız.
Daha da uzun kalacaksan ; Boracay ve Cebu adalarını da mutlaka gör. Günde 40 dolar yeterli olur. Eğer ciddi ciddi gitmeye kararlıysan, Filipinler gezi rehberi yazıma bakmanı öneririm. Filipinler’deki en güzel oteller için tıklayınız.

10-Endonezya Gezilecek Yerler

Aslında vizeli. Ama kapıda kolayca alacağınız için vizesiz ülkeler gibi anlatacağım. En çok sorulan sorulardan bir tanesi olan “Nereye gitmeli ? Yurtdışına mı gidelim yoksa yurtiçi mi ? Yurtdışı diyorsan, en çok nereyi önerirsin Deniz ?” diyenlere gelsin cevabım. “Bali“. Benim gördüğüm en güzel yerlerden birisi Bali oldu. Adanın kendine has kültürünü mü övsem ; dinin toplum üzerindeki etkisini mi övsem ; sahilini, resiflerle çevrili adalarını mı övsem; adanın yemyeşil ormanlarının ve pirinç tarlalarının kokusunu mu övsem; 3-5 dolara 1 saat masaj yaptırabileceğin yerleri mi övsem bilmiyorum. İnan bilmiyorum. Tek bildiğim, ne yap ne et ömründe bir kez bu adayı gör. Boşuna Bali, Bali olmamış. Gidersen de, Yogyakarta ve Gili Trawangan rotasını izle. Başkent Jakarta’ya uğrama bile. Benden sana bir dost, bir arkadaş tavsiyesi. He bir de, Bali’de günde 40 dolar çoktur. Bilesin. Belki inanmıyorsundur şimdi bana. Ama inan dostum. Vallahi öyle…Gördüğün gibi elimden geldiğince ekonomik vize almadan gidilen ülkeler listesini, bu vizesiz ülkelerde kaç gün kalman gerektiğini ve vizesiz ülkeler seyahatinde takip etmen gereken rotaları kendimce çıkardım. Hatta tahmini 3 aşşağı 5 yukarı kaça mal olur özetledim. Tabi bunlar benim fikirlerim. Umarım gitmeyi hayal ettiğin yerlere ve henüz aklında bir yer yoksa yeni rotalar çıkarmana yardımcı olabilmişimdir. *Daha fazlası için tıklayın...