Ağız Kokusundan Kultulmanın Reçetesi

May 5, 2015 - 05:48
Oct 3, 2023 - 20:16
 0  87
Ağız Kokusundan Kultulmanın Reçetesi

Plaklar ve diş taşları kötü ağız kokusuna neden olabilen durumlar arasında sayılırken bunun yanında, bazı insanlarda nedeni bilinmeyen bir şekilde dilin üzeri bir tabakayla kaplanıyor ve bu tabakada bulunan bakteriler de ağız kokusu yapıyor. Bu sorunun giderilmesi için dilin mekanik olarak temizlenmesi gerektiğini belirten, Clinic Plus Uzman Diş Hekimi ve Protez Hekimi Dt. Sevgen Eralp, ağız içi sebepler ortadan kaldırılmasına rağmen hala kötü koku problemi varsa ciddi mide rahatsızlıklarından şüphelenilmesi gerektiğini vurguluyor. 

Dilinizi de fırçalayın

Ağız hijyeninin sağlanması ağız kokusundan kurtulmanın birinci kuralı. Yeterli bir ağız hijyeni için dişlerin yemeklerden sonra günde 3 kez fırçalanması ve diş ipi kullanılması gerektiğini belirten Eralp, “Dilin günde 1 kez diş fırçası kullanarak temizlenmesi de yararlı olabilir” diyor. Ayrıca diş çürüklerini, diş plaklarını ve diş eti hastalıklarını bir diş hekimine başvurmak suretiyle tedavi ettirmek de ağız kokusundan kurtulmak için gerekli.

Bol su için

Bunun dışında ağız kuruluğu sebebiyle, tükrüğün yıkayıcı etkisinden faydalanamadığınız durumlarda gün boyu bol bol su içilmesi de tavsiye ediliyor. "Tükürük salgısını hareketlendirmek için bir diğer yol da şekersiz sakız çiğnemektir." diyen Eralp, mentollü pastiller de kokuyu giderir gibi görünse de ağız kuruluğuna neden olacağını ifade ediyor.

Maydanoz yiyin

Doğal yiyeceklerden su içeriği bol olan sebzeler; domates, kereviz, pırasa ve meyve tüketmek, yiyeceklerinizin üzerine maydanoz doğramak da ağız kokusunu gidermede doğal yardımcı.