TUS Sınavı Ayrıntıları Netleşiyor? Peki ya DUS?

Feb 1, 2015 - 18:32
Oct 3, 2023 - 14:09
 0  77
TUS Sınavı Ayrıntıları Netleşiyor? Peki ya DUS?

ÖSYM, sınav sistemlerini tamamen değiştirerek artık test sorulara değil, cevabı tek kelime ya da cevabı sınırlandırılmış açık uçlu sorulara yer verecek.

Daha öncelerde de sık sık eleştirilen çoktan seçmeli (şıklı) sınav sistemi, 2015 yılında ilk kez TUS'ta değiştirilerek yerini yazılı sınava bırakıyor. ÖSYM tarafından geçtiğimiz günlerde TUS'un 'Yazılı Teknik' ile yapılacağını açıklamıştı. Bu sınav ile birlikte bir çok sınavın değiştirileceği iddia ediliyor. Peki bu sınavlar nasıl olacak?

Yazılı sınavlarda soruların iki yöntemi olacak;

Kısa cevaplı sorular; cevabı tek kelime, tek bir sayı, tarih ya da bir cümle ile oluşabilecek sorular olacak.

Cevabı sınırlandırılmış açık uçlu sorular; Adaydan, verilen sınırlamalara uygun bir cevap yazması beklenen sorular olacak. "Sebep sonuç ilişkisini açıklayın","ilgili hipotezi oluşturun","yöntem ve süreçleri belirtin" gibi cevabın niteliği, uzunluğu veya organizasyonu ile ilgili olacak.

DERECELİ CEVAP ANAHTARI KULLANILACAK

Yukarıda belirttiğimiz soru şekillerinde dereceli puanlama anahtarı kullanılacak. Cevaplar daha önce sınav uzmanları tarafından hazırlanan "dereceli puanlama anahtarı" ile karşılaştırılarak değerlendirme güvenilir olarak yapılacak.

Sınavdan sonra adayların cevap kağıtları bilgisayar ortamına taranacak. İsmi, numarası ya da adaya ilişkin hiçbir bilginin olmadığı cevap alanları ÖSYM tarafından seçilen alanın uzmanları ÖSYM'nin güvenli bilgisayar ağın üzerinde değerlendirilecek. Her cevap kağıdını birbirinden habersiz iki uzman değerlendirecek. İki uzmanın değerlendirmesinde puan farkı oluşursa bu kez aynı cevap alanı Üst Hakeme gönderilecek.

DUS İÇİN NE ZAMAN BU SİSTEME GEÇİLECEK?

ÖSYM yetkilileri, gelecek yıldan itibaren yazılı sınav tekniğini bazı sorularda Üniversiteye Giriş Sınavı, YGS, DUS ve LYS'de uygulanması için çalışmalar yaptıklarını ancak şuan için alınmış bir kararın olmadığını söyledi.